Carian

Isnin, 9 Jun 2008

Harga Barang Naik: Bala Buat Rakyat

Ke sana ke mari orang bercerita pasal minyak naik, tetapi tidak sesiapa pun (kerajaan) hendak mempertimbangkan keluhan tersebut. Keluhan demi keluhan semakin kedengaran.

Kenaikan harga bahan api mengundang banyak masalah dari segi perbelanjaan seharian rakyat yang meningkat mendadak dan kenaikan kadar inflasi negara. Ada sesetengah pihak menyifatkan bahawa sesetengah golongan yang membantah kenaikan adalah golongan yang tidak pandai ekonomi. Benarkah begitu?

Lebih kurang hampir seminggu kenaikan harga bahan api di pasaran Malaysia, ramai diantaranya (peniaga-peniaga) sudah mengambil kesempatan untuk menjual barang dagangan mereka pada pasaran semasa (barang naik harga la...). Antara yang sudah menampakkan kesan ialah gula yang dijual dengan kenaikan 20 sen sekilo (lebih kurang RM 1.65 sekilogram). Apakah pihak yang terbabit masih menyifatkan bahawa rakyat perlu faham? Apakah boleh peniaga-peniaga ini menaikkan harga sesuka hati mereka? Rakyat bukan tidak faham tetapi rakyat tidak faham, mengapa mereka ini (pihak bertanggungjawab) tidak pernah memahami kehendak isi hati mereka?

Tidak hairan la, baru-baru ini saya berkunjung ke kedai hardware, pemborong atau pembekal besi sudah mengenakan harga dengan kenaikan 100 peratus (100%). Harga siling terhadap simen, besi dan beberapa barang binaan lain sudah dan sedang melalui proses untuk dimansuhkan.

Bila ada kenaikan terhadap tambang pengangkutan awam terutama bas ekspres, barulah LPKP kelam-kabut menahan pengusaha-pengusaha bas ini. Kenaikan tanpa ada had dan perbezaan yang terlampau ketara membuatkan pengusaha-pengusaha ini memberi mesej bahawa mereka diberi lampu hijau untuk berbuat demikian. Mereka berniaga untuk keuntungan. Apakah pakar-pakar ekonomi negara tidak menjangka perkara-perkara seperti ini akan berlaku. Siapakah yang sepatutnya disifatkan tidak pandai ekonomi?

KOSMO! melaporkan ayam sudah dijual melebihi harga yang ditetapkan. Tidak tahu la pula ada ayam-ayam ini dibawa dengan menaiki basikal yang tidak perlukan bahan api. Rakyat tidak akan melenting sekuat ini, jika sesuatu kenaikan harga itu tidak terlampau membebankan mereka. Apa yang lebih menyedihkan, ada pihak yang cuba berlepas tangan dalam hal ini, seolah-olah tidak mahu mengambil tahu apa yang akan terjadi dengan kenaikan harga yang membuta tuli tanpa ada kawalan.

Rakyat sedang menaruh harapan yang tinggi untuk mereka hidup di bumi Malaysia sebelum mati kebuluran bukan sebab tiada makanan tetapi tidak mampu memperolehinya lagi.

MALAYSIA TANAH AIRKU

1 ulasan: