Carian

Isnin, 2 Jun 2008

Lawatan MB Perak ke Kuala Kangsar

Pada tanggal 29 Mei 2008, Dato' Seri Ir Nizar Jamaludin mengadakan lawatan ke seluruh kawasan di Kuala Kangsar termasuk ke Jabatan-Jabatan Kerajaan. Taklimat perjumpaan dibuat di Arena Square berhampiran Sungai Perak. Pelbagai jabatan menghantar wakil masing-masing.

Pada sebelah malam pula, Dato' Seri menyampaikan ceramah beliau sempena lawatan tersebut di Masjid Ridzwaniah, Kuala Kangsar. Ada beberapa perkara yang disentuh oleh beliau yang perlu diambil perhatian oleh pelbagai lapisan masyarakat terutama Melayu. Perkara yang dihighlight ialah masalah dadah yang menghantui masyarakat Malaysia masa kini. Masalah ini sudah berlarutan sekian lama, namun dengan pelbagai cara yang kerajaan ambil tidak dapat menunjukkan kesan positif yang ketara.

Beliau menyeru kepada umat Islam kihususnya supaya menggunakan kuasa yang dipinjamkan oleh Allah S.W.T. untuk memperbetulkan kesalahan serta memperbaiki mutu hidup tidak kira apa peringkat sekalipun, jika sekalipun kuasa itu hanya sebagai seorang ayah, maka kuasanya tertakluk didalam menguruskan institusi keluarga. adapun kuasa itu sebagai ketua sesebuah jabatan, maka kuasanya adalah terhadap anak-anak buahnya. Khusus juga terhadap orang Islam, beliau menyeru supaya setiap individu sentiasa mengajak kepada solat berjemaah, mengeluarkan zakat, mengajak kepada ma'aruf dan mencegah kemungkaran. Keempat-empat perkara ini merupakan tunjang kekuatan kepada kebangkitan Islam.

Menyentuh kepada bab mengeluarkan zakat, zakat ini bukan sekadar zakar fitrah yang dibayar pada setiap bulan Ramadhan tetapi merupakan zakat terhadap harta yang Allah kurniakan kepada hambanya. Pada masa kini, perkara zakat dipandang remeh oleh sesetengah pihak yang tidak sedar bahawa sebahagian harta yang dimilikinya sepanjang hidupnya adalah bukan hak milik mutlak baginya, ia adalah hak milik orang lain iaitu 8 asnaf yang disenaraikan layak untuk menerima zakat. Walaupun hasil kutipan zakat di Perak memuaskan, beliau berharap ia dapat ditingkatkan supaya fakir miskin seluruh negeri Perak akan terbela nasib mereka.

Setelah menyampaikan ceramah di masjid tersebut, beliau meneruskan lawatan sehari ke Sungai Siput untuk menyampaikan ceramah serta bantuan mangsa banjir. YB Ngar Kor Ming yang turut hadir bersama beliau di Sungai Siput menyatakan hasrat kerajaan untuk membantu sedaya upaya dengan kerjasama rakyat seluruhnya di dalam apa jua bentuk pembangunan yang dirancang oleh pihak kerajaan negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat yang boleh membawa kebaikan bersama.


Seluruh rakyat negeri Perak diseru untuk menyokong sebarang projek pembangunan untuk rakyat dan menegur sebarang salahlaku jika ada tidak kira fahaman politik dan bangsa apa sekalipun. Kerajaan yang baru dilantik atau diberi mandat oleh rakyat untuk mentadbir seharusnya diberi peluang untuk menunjukkan kebolehan mereka dan rakyat boleh menilai hasil titik peluh mereka pada pilihanraya umum yang akan datang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan