Carian

Rabu, 27 Ogos 2008

Anwar Melangkah Kaki ke Parlimen Malaysia

Selepas beliau mengharungi beberapa cabaran beberapa tahun dahulu, Dato' Seri Anwar Ibrahim membuktikan bahawa beliau tidak pernah patah semangat untuk memperjuangkan kata-katanya. Dengan berbekalkan kecekalan serta dokongan dan sokongan dari gabungan parti-parti di dalam Pakatan Rakyat (PR) dalam memperjuangkan keadilan di Malaysia, beliau mempertahankan keutuhan kerusi yang disandang oleh isterinya, Datin Seri Wan Azizah. Beliau yang menang bertanding di dalam pilihanraya kecil P44 Parlimen Permatang Pauh dengan undian sebanyak 31,195 undi mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) dengan majoriti undi 15,671 undi. Dengan komitmen dan kesepaduan semangat yang ditunjukkan oleh parti-parti yang bergabung di bawah Pakatan Rakyat, mereka merealisasikan visi mereka untuk menghantar Dato' Seri Anwar Ibrahim ke parlimen.

Menurut Dato' Seri Anwar, beliau berharap selewat-lewatnya pada hari Khamis beliau boleh mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Rakyat. Keputusan yang baru diisytihar ini tidak boleh dipandang ringan oleh Barisan Nasional kerana ia memberikan mesej yang lebih besar, bahawa kepimpinan negara yang diterajui oleh BN sendiri sudah parah dan perlu ada perubahan.

Apa yang disifatkan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim bahawa kemenangan yang diperolehinya adalah kemenangan rakyat dalam menunjukkan sikap mereka terhadap kerajaan yang sedia ada. Rakyat yang sememangnya diberikan hak untuk menyuarakan pendapat mereka tentang apa yang mereka sedang hadapi terutama krisis ekonomi yang melanda negara Malaysia sejak akhir-akhir ini.

Semoga dengan kehadiran ahli parlimen yang baru ini dapat memberikan impak yang lebih baik terhadap perjalanan pentadbiran kerajaan sekarang.

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE-51

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan