Carian

Ahad, 14 Jun 2009

The Last Voice of Pudu Jail


Semalam saya berkesempatan melangkahkan kaki ke Muzium Dunia Melayu Dunia Islam di Banda Hilir, Melaka untuk melihat pameran yang dianjurkan bersama PERZIM iaitu Suara Akhir Penjara Pudu. Pameran tersebut membawakan kepada pengunjung mengenai suasana penjara Pudu dan kesan-kesan peninggaln banduan semasa menjalani hukuman di penjara tersebut.

Berbagai-bagai jenis karya grafiti telah dibuat oleh banduan semasa mereka berada di penjara dan perkara tersebut dikongsi bersama oleh pegawai yang bertugas mengawasi pameran yang berada disitu. Kami meluangkan masa hampir 2 jam mendengar kisah yang menggambarkan kedegilan, keinsafan dan ketabahan banduan-banduan ini.

Apa yang menarik perhatian kami ialah kesedaran rakyat mengenai jenayah-jenayah yang boleh membawa sesiapa ke penjara masih kurang terutama yang beragama Islam. Apa yang dikongsikan bersama kami ialah ada lagi segelintir dari umat Islam kini masih buta dengan ajaran agama sendiri dan tidak tahu menahu mengenai Al-Quran, malah membacanya pun menjadi masalah. Apakah sebuah asas agama itu merupakan satu tonggak utama di dalam pembangunan seseorang insan? Pembangunan moden tidak boleh ditinggalkan, namun mesti diingatkan, pembangunan duniawi mesti dimulakan dengan pembangunan diri (agama) terlebih dahulu. Kalau diletakkan dalam kedudukan keutamaan, hukum-hakam Islam adalah yang pertama, pembangunan material adalah yang kedua. Hakikat ini sebenarnya disedari oleh pemimpin sekarang, tetapi disebabkan habuan dunia itu menampakkan kemewahan hidup, maka ditinggalkan akhirat yang menjanjikan kesenangan di padang Masyar. Keseimbangan perlu ada di antara keduanya dan ia bukan bererti mengikut teori 50-50.

Penjara-penjara yang pernah dilawati

Penjara Pudu

Penjara Johor Bahru

Tiada ulasan:

Catat Ulasan