Carian

Rabu, 24 Julai 2013

Ada Wakil atau Tidak, Islam Tetap Melarangnya

Berikut dipetik sebulat suara dari portal Malaysiakini

Dua daripada empat peserta Muslim dalam pertandingan Miss Malaysia World 2013 menafikan mempertikaikan fatwa yang mengharamkan umat Islam terlibat dalam acara ratu cantik.

Sara Amelia Muhammad Bernad (gambar kanan), 20 berkata, kenyataannya sebelum ini berhubung perkara itu pendapat peribadi dan tidak berniat melanggar fatwa, lapor Berita Harian.


"Saya tidak berniat menghina agama Islam, sebaliknya hanya menyatakan pendapat peribadi berhubung fatwa itu.

"Jika saya dianggap seolah-olah mencabar, saya mohon maaf," katanya melalui SMS kepada harian itu.

Sementara itu, Wafa Johanna De Korte, 19, pula dilapor berkata, beliau akur dengan pembatalan penyertaannya walaupun kecewa tidak dapat memenuhi impiannya.

"Saya berpendapat perlu ada wakil peserta Melayu, tetapi fatwa menetapkan orang Islam tidak dibenarkan menyertainya dan saya terpaksa akur," beliau dilapor sebagai berkata.

Komen DM, tiada istilah mewakili kaum atas perkara yang batil. Islam menjaga maruah manusia dari dinodai oleh syaitan dan nafsu. Maka mendedahkan aurat tetap haram dan berdosa di sisi Islam. Apakah memperdagangkan rupa bentuk tubuh kita untuk sesuatu nilai berbentuk wang dan kemasyhuran itu melebihi daripada ganjaran syurga Allah di akhirat nanti. Percayalah, hilangnya sebuah harga diri apabila dijaja tubuh  badan untuk kesenangan dan kemewahan hidup di dunia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan